THEATERCOACH

1.  Theatercoaching één op één

2. Theatercoaching voor groepen

Theatercoaching één op één

1.  Vakmatig: presentatievaardigheden.

Vertel je verhaal vanuit je authenticiteit. Maak contact met je publiek of klant. Oefen je vaardigheden en onderzoek je onzekerheden. Er wordt geoefend met gesprekken en presentaties. 

Als je jezelf presenteert, op welke wijze dan ook, privé of vakmatig, bij een publiek of een klant, neem je altijd jezelf mee. Hoe je je voelt, of je verhaal overtuigend is in je eigen ogen. 

Hoe ga je om met je eigen onzekerheden? Kun je bij jezelf blijven onder de omstandigheden? Haal je alles uit een gesprek? Hoe kun je ervoor zorgen dat je beter overkomt, zonder een kunstje op te voeren? 

Neem gerust contact op voor een advies op maat. Trainingen kunnen ook op locatie gehouden worden.

Voor een sessie van een uur betaal je Euro 75,00 excl. 21% BTW. 

2. Persoonlijk:  spelmatig onderzoek 

Ken uzelve

je wilt graag bijdragen aan de wereld

je kwaliteiten inzetten

soms kom je jezelf tegen

wat zit je in de weg?

Neem contact op voor een op maat gemaakte training. 

Onderzoek je drijfveren via spel

je speelt een scene uit je dagelijkse praktijk

je maakt contact met je diepere gevoel

tot welke keuzes kwam je?

kan het ook anders? 

hoe dan?

Vergroot je (re)actie mogelijkheden

Je deed het altijd op die manier

en nu vind je een nieuwe weg

in veiligheid uitproberen

van nieuwe mogelijkheden

liefdevoller, naar jezelf

wat een ruimte geeft dat 

Vertel je verhaal. Onderzoek je stilte, je woorden, je doelstellingen. Vergroot je ruimte om te durven leven.

Wil je meer vrijheid ervaren in je voelen, je denken en je dagelijkse handelen?

Theatercoaching houdt in dat je een voelbaar aanwezig of lastig onderwerp of thema in je leven of werk kunt onderzoeken via een gesprek. Eventueel kan een lastige situatie worden uitgespeeld, jij als jezelf of jij als degene met wie je het lastig hebt. Er is hier geen enkele spelervaring nodig, je hoeft niets te presteren. Het spelen helpt je om je ervaring fysiek uit te beelden, waardoor je lucht en ruimte krijgt naar je eigen verhaal. 

Hierdoor wordt ook je verbale en ook non-verbale expressie zichtbaar. Die expressie zegt veel over jou, zoals je gedrag en je emoties, overtuigingen, patronen. Waar je op dat moment staat. Wat er speelt. Je vertelt eerst zelf hoe het was om het uit te beelden. 

Samen onderzoeken we waar je kwaliteiten en je belemmeringen liggen en hoe je hiermee omgaat. Je krijgt hierdoor weer speelruimte om een situatie anders in te gaan, met meer inzicht, begrip en zelfvertrouwen. Dus meer vanuit je hart en niet zozeer meer vanuit een gevecht. 

Voor een sessie van een uur betaal je Euro 75,- inclusief 21% BTW. 

Theatercoaching voor groepen 

1.  Intervisie via spel, voor coaches en docenten

Ken Uzelve 

Onderzoek je gedrag

Vergroot je (re)actie mogelijkheden

We gaan de aandacht richten naar jou als mens achter je rol. 

We richten onze aandacht vaak naar buiten, hier gaat het juist om het richten van je aandacht naar jezelf. Wat gebeurt er met jou als coach in het contact met de ander en hoe resoneert dit in jezelf. Wat gebeurt er met je aandacht. Wat gebeurt er in je lijf, je zintuigen. Waar ligt je drijfveer. Kun je je ruimte behouden als het enigszins spannend wordt? Wat is je rolopvatting en hoe zet je die neer?

Je leert door spel, (inter)acteren expressie te geven aan je gedachten, gevoelens, impulsen. We gaan de  vloer op met oefeningen en reflecteren daarna als het nodig is. Welke patronen houden jou in de greep en welke overtuigingen liggen hieronder? 

Spelen is doen alsof, maar je neemt altijd jezelf mee. Daar is concentratie en focus voor nodig. Je gaat de ander weer meer onbevangen ontmoeten. Jezelf openstellen voor wat er in jezelf gebeurt. Welkom in dit spelmatige onderzoek, met humor en speelsheid. 

2.   Theatercoaching voor koren

 

Inleving in de zangrollen

Presentatie van het verhaal

Onderling contact en verbinding leggen vergroot de zeggingskracht 

Je bent dirigent, zanger of zangeres, of bestuurslid bij een koor. Je hebt een heerlijke tijd met het zingen, het oefenen, het optreden voor publiek, om welke muziek het ook maar gaat.

Er is echter ook nog wel wat te verbeteren aan de manier waarop het koor zich tijdens concerten presenteert. Bijvoorbeeld is niet iedereen zich even bewust van de invloed die de manier van staan en kijken op het publiek heeft. 

Of je wilt graag dat er meer aandacht komt voor de interpretatie en het gevoel wat door een lied of muziekstuk uitgedrukt wil worden. Om vanuit de interpretatie tot innerlijke beleving te komen, worden speloefeningen ingezet. Daarna wordt het betreffende muziekstuk of lied weer gezongen en het verschil gevoeld. 

Of je zou elkaar eens op een ander manier willen ontmoeten, om het onderlinge groepsgevoel tijdens de repetities of een concert een boost te geven. En je zou graag eens een keer een dag de tijd nemen met elkaar om hier aandacht aan te besteden, naast de reguliere koorrepetities. Dan is spel, waarin je contact maakt met elkaar een prachtige en speelse vorm om elkaar op een totaal andere manier te leren kennen. De onderlinge verbondenheid groeit, waardoor het ensemble meer verbinding krijgt. Daar verandert de groepscohesie ten goede van, en uiteindelijk de performance zelf. 

Er zijn workshops aan te vragen. Bijvoorbeeld een apart dagdeel of dagworkshops. Een afgesproken set repetitieavonden kan ook heel goed, of wat past bij jouw koor en het repetitieproces. Aanvragen en overleg hierin aanvragen kan via het contactformulier op de pagina Agenda" op deze site. 

Neem vrijblijvend contact op, dan kunnen we verder praten.

Referentie uitvoering

"De souplesse waarmee gezongen werd, maar ook de spitsheid en de volumenuances deden zelfs de moeilijkste delen klinken als een semi professioneel koor.

Hier kwam alles samen en iedereen liet “sein Bestes” zien. Niet alleen vocaal, maar ook in expressie, presentatie, beleving en articulatie.

Hierin is het werk van Carole terug te zien, waarbij het vooral mooi was om het plezier te zien dat iedereen uitstraalde. Dat is een extra cadeau voor het publiek!

Daarom: “Chapeaux” voor iedereen!

Recensie van een oud lid van Il Cocodrillo Cante, naar aanleiding van de uitvoering van de Johannes Passion in de Grote Kerk in Enschede, zaterdagavond 19 maart 2022.

Referentie werkproces 

Als koor zijn we vooral gewend om ons te richten op een goede zanghouding en niet te veel te bewegen. Niet statisch, maar toch - altijd gelijk. Je kijkt niet naar elkaar maar naar de dirigent, en je zoekt de verbinding op door te luisteren.

Via workshops in het repetitieproces van de Johannes Passion voegt Carole van Ruitenbeek, regisseur en theatercoach, hier de speldimensie aan toe. In haar werk als regisseur en theatercoach [https://carolevanruitenbeek.nl/] krijgen tekstinterpretatie en inleving de volle aandacht. Ze spreekt onze zintuigen en verbeeldingskracht aan, om zo een gepassioneerde Johannes Passion neer te kunnen zetten, zowel in klank als in beeld.