spel - theatercursussen

Spellab Deventer 

Spelzaterdag 1 juli 2023 Ruimte voor Balans Enschede

Van schrijven naar spelen, je eigen verhaal in de wereld zetten 

Spellab weer van start met ingang van 14 april 2023!

video afspelen

Op vrijdagavond 14 april 2023 start de nieuwe cyclus, de Lentecyclus, van 10 keer van het Spellab, om 20.00 uur in de Theaterzaal van het Kunstcircuit.

Het Spellab in Deventer. Improvisatiespel vanuit de stilte en de rust en levendigheid, reageren op wat op dit moment aanwezig is, in jou.  Geen toneelvoorstelling als doel, wel scenes, situaties uit het leven, persoonlijke groei. Zijn in het nu, met elkaar, in werkelijk contact en verbinding.

Dat maakt dat er echt van alles kan gebeuren in scenes. Stilte, geluid, beweging, lachen, gevoelens, emoties, impulsen die je niet verwachtte. Simpel is mooi in ritme en schoonheid. Dan is het moment tijdloos. Plezier, ineens actie, lachen. Als je werkelijk luistert naar wat er zich in jou afspeelt in die situatie, krijg je een andere scene dan wanneer je het met je hoofd van tevoren bedenkt. Je lijf weet meer dan je denkt en is altijd eerlijk.

Dat zakken in je lijf, dat trouw zijn aan je innerlijke beweging voelt als een thuiskomen bij jezelf. In het spel krijg je daardoor echt contact met de ander en creatieve momenten, die puur en waarachtig zijn. Daarnaar zijn we op zoek, de pure vorm van aanwezigheid, in het bijzijn van anderen.

Het Spellab is een plek waar je jezelf kunt zijn, waar creativiteit, speelsheid en nieuwsgierigheid (weer) ruimte krijgen.

Wanneer? En welkom op één van de data voor een proefles. Bel of mail even van tevoren. 

April:  14, 28

Mei: 12, 19, 26

Juni: 2, 9, 16, 23, 30

In vakanties geen Spellab.

Na deze periode gaat het Spellab door in verschillende cycli. Deze cycli komen op de website te staan en ook in de nieuwe nieuwsbrief.

Herfst-Wintercyclus:

september:   8, 15, 22, 29

oktober:  6, 13, 20 (27 is herfstvakantie, geen Spellab)

november: 3, 10, 17, 24

december: 1, 8, 15, 22

Aan het begin van iedere cyclus kun je instappen, maar ook tijdens de loop van de cyclus ben je welkom. Dan betaal je vanaf het moment van instappen. Mocht je geen spelervaring hebben en een proefles nodig hebben, dan kan dat ook. Neem dan even contact met mij op. 

Tijdstip:

Aanvang 20.00 - 22.00 uur. Inloop vanaf 19.45 uur. Koffie en thee zijn te koop bij de bar in de foyer van het Kunstcircuit. Je kunt zelf ook een flesje water meenemen voor in de zaal.

Adres:

Theaterzaal van het Kunstcircuit Deventer (vlakbij station Deventer CS). Keizerstraat 70
7411 HH Deventer

Parkeren: 

Het dichtstbij: Stationsgarage Deventer. Na 19.00 uur betaal je Euro 1,00 per uur

Kosten:

De prijs voor de cyclus van 11 x  is Euro 220, inclusief 21% BTW.

Je krijgt een factuur toegestuurd, die je vóór de eerste les betaalt.

Inschrijven:

Dat kan via de site carolevanruitenbeek.nl/agenda en aanbod.

Je kunt je ook inschrijven voor de Nieuwsbrief door op de Homepagina de pop-upbutton "Inspiratie ontvangen?" aan te klikken en je gegevens in te vullen.

Welkom

Aanmelden kan via de mail carole@carolevanruitenbeek.nl of via de website:   https://carolevanruitenbeek.nl/agenda 

Je kunt je sowieso inschrijven voor de Nieuwsbrief door op de Homepagina de pop-upbutton "Inspiratie ontvangen?" aan te klikken en je gegevens in te vullen.

Deelnemers vertellen:

Bert: Spellab is voor mij een traktatie! In een groep leuke mensen je spelmogelijkheden verruimen door middel van gevarieerde oefeningen die focussen op concentratie en aandacht. Hoe intenser je spel wordt, des te meer bied je de ander. Niet alleen voor de spelers interessant, maar ook als je soms toeschouwer bent. Als ervaren speler voelt het goed bezig te blijven. Ik haal er heel veel uit. Je leert altijd bij. Het gaat bij Spellab om jou; niet om het belang van een productie. Dat geeft vrijheid. Bert

Sabine: Spelen bij Carole’s Spellab is heerlijk. Carole biedt een veilige ruimte waarin ik als speler volledig mezelf kan zijn. Vanuit deze ontspannen sfeer ontdekte ik hoe het is om op een natuurlijke manier te spelen, in plaats van vanuit een opgelegde techniek. Carole leerde me om spelaanbod binnen te laten komen in mijn lijf en van daaruit te zien wat de reactie wordt, in plaats van die vooraf te bedenken. Wat een enorme rijkdom is er dan, als je je eigen lichaam kunt inzetten als instrument! We hebben in de spelgroep ontzettend veel lol gehad. Carole werkt heel respectvol met mensen, dat is prachtig om te zien en mee te maken. Sabine

Hester: Spellab biedt uitdaging en plezier! Mezelf laten zien op zowel momenten van inspiratie en het niet weten en me laten begeleiden door Carole. En: eerst spelen, dan toepassen in het dagelijks leven 🙂 Hoe kan ik mijn doel bereiken, hoe vindingrijk ben ik hierin, en laat ik me afleiden door een ander? Ruimte durven maken voor mijn inbreng. Dat zijn dingen die ik leer in het spellab. Hester

M.tB. Spelmeditatiedag:  Ik vond het spannend om mee te doen, maar door de warme open sfeer was het voor mij niet al te moeilijk om over mijn schroom heen te stappen. Wat hebben we met elkaar een plezier gehad en gelachen, maar ook veel geleerd en ons verwonderd over het effect van de oefeningen! Superdag met hele fijne mensen!”  

B.V: Je hebt een waar talent om mensen te motiveren. Dank voor de fijne, ontwapende en positieve manier waarop je mij en de anderen hebt benaderd tijdens de cursus. Geweldig stimulerend. Heel persoonlijk. En enorm leerzaam. Alle lof. Ik kijk uit naar een vervolgcursus.

Nina: Ik vond het weer heerlijk om te doen! Het is toch een kadootje om jou als docent tegen te komen! Echt waar! Ik ben fan van je. 

Selma: Carole, ik ben heel blij met je. Dank voor je liefdevolle, warme enthousiasme. Maar ook je prettige manier waarop jij je vakvrouwschap overbrengt. Dat ik op mijn 66ste nog in staat ben om op deze manier te mogen leren zegt iets over de wijze waarop deze cursus wordt gegeven.

Annet Driessen: Ik vond de inhoud heel interessant. Ik heb veel geleerd op het gebied van: oefenen met tekst, het spelen vanuit je eigen gevoel, het bewust zijn van wat je op de vloer doet, het samenspelen met andere mensen, afspreken wat je wilt laten zien op de vloer, reageren op elkaar,  voor publiek spelen (….) Je neemt je vak heel serieus en probeerde ons echt wat bij te brengen over theater spelen; ik voelde me door jou gestimuleerd en geïnspireerd". 

Patrizia van Theatersportgroep Waarvan Akte Hengelo: Wij als theaterclub willen graag een zo divers mogelijke input hebben. Daarom kiezen we er al heel lang voor om ons spel vanaf verschillende kanten te versterken. Onze club is positief over de lessen van Carole. 

Persoonlijk heb ik veel aan haar coaching tijdens het spel door het spel (kort) stil te zetten. Hierdoor voel en ervaar ik goed hoe het beter kan. Fijn is ook dat de coaching heel positief gericht is en je daardoor het gevoel krijgt dat je het niet fout kan doen. Voor mij geeft dit vertrouwen waardoor ik mij vrij voel om nog meer vanuit mijn gevoel te spelen. Dank voor de inspiratie en het vertrouwen in mij als speler waardoor ik mij vrij voel op open vanuit gevoel te spelen. 

Ellen: Het Spellab is voor mij een vrolijke en ontspannen maar niet vrijblijvende vorm van samenzijn, waarin van je wordt gevraagd om je te laten zien. De fijne sfeer en afwezigheid van een ‘goed of fout’-oordeel in Carole’s werkwijze helpen om je spontane ingevingen te volgen. Zo kun je oefenen met een manier van doen en zijn die ook voor het dagelijks leven heel waardevol is. Ellen. 

SPELZATERDAG 1 juli 2023 

In Ruimte voor Balans in Enschede vindt op zaterdag 1 juli a.s. de volgende Spelzaterdag plaats, van 10 tot 16.00 uur. 

We gaan de aandacht verleggen naar het moment van nu. Je leert spelvaardigheden in te zetten en te verdiepen, om jezelf en je binnenwereld optimaal expressie te kunnen geven. We gaan improviseren, op weg naar waarachtig spel. Wat is je onderliggend doel in het spel, wat is je verlangen? Dat ga je ontdekken, in de ervaring zelf. 

Voel je lijf, je adem, je aanwezigheid. Voel de ruimte, de spelopdracht, de mogelijkheden en neem je tijd. Er is niets te bewijzen. Niets op te houden. Bewegen vanuit een spontane impuls, in ontspannenheid, concentratie en focus. Wat wil er gespeeld worden? 

Dit is de creativiteit die ontstaat vanuit het kunnen laten zijn. Het niet willen regisseren van elk moment, maar een overgave aan de stroom van dat moment. Jij, in die situatie. Waarbij elke ingeving een verandering in de scene kan brengen. Het enige dat nodig is, is zin om te spelen, te ontdekken, openheid en nieuwsgierigheid. Welkom!  

Voor meer informatie kun je me bellen op 06 - 285 36 956 of mailen naar carole@carolevanruitenbeek.nl. 

Aanmelden:

Via de mail carole@carolevanruitenbeek.nl of via de website bij Agenda. 

Waar

Ruimte voor Balans 

Potsweg 15-b

7523 CA  Enschede

Wanneer:

Zaterdag 1 juli 2023

Tijd

van 10 - 16.00 uur.  Inloop met koffie: 9.45 uur. 

Kosten:

105,00 Euro, inclusief koffie, thee en water. Er is soep, verder verzorg je je lunch zelf. 

Van schrijven naar spelen: je eigen verhaal in de wereld zetten 

We leven elke dag met ons eigen verhaal, onze eigen geschiedenis. We vertellen wat ons overkomen is, dwars zit, soms brainstormen we met andere mensen over toekomstplannen. We delen onze gevoelens en gedachten met onze naasten, vrienden. Weer een ander moment lopen we diep na te denken over iets wat ons bezighoudt.

In deze training ga je je je eigen verhaal schrijven, vanuit je eigen bron. Een verhaal, thema of onderwerp dat diep van binnen leeft, waar je aan denkt vlak voor je in slaap valt, waar je nu nog geen erg  in hebt, mee wakker wordt of dat tijdens de dag op een verloren moment in je opkomt. Dat kan allerlei vormen hebben: een droom (als ik eens…) of een idee (stel dat…).  Of gedachten over je leven tot nu toe, een onuitgesproken verlangen, dat woorden wil krijgen, een boek of een spel dat je wilt opvoeren voor iemands verjaardag. 

 

 

De bron  

Met het schrijven van je eigen tekst, verbind je je met je eigen bron van diepere gevoels- en gedachtenwereld en geeft daar vorm aan, in woord en spel. Dat is de ruimte waar jouw inspiratie zich bevindt.

De vorm 

In vier ontmoetingen begeleid ik je bij het ontdekken, schrijven én eventueel spelen of vertellen van je eigen verhaal. Hoe het vorm krijgt, weet jij misschien al van tevoren of zal tijdens de bijeenkomsten duidelijk worden. 

Voor wie 

-Je wilt je trainen om in jezelf, je kracht en eigenheid te gaan staan. Werkelijk de rust nemen om waarde te hechten aan wat er in je leeft en gehoord en gezien wil worden. Dat werkt door in je dagelijkse leven. Je ervaart dat tijd nemen voor jezelf je helpt om je dichterbij de kern te brengen. De kern van wat jij wilt zeggen of wat jij wilt uitdrukken.

-Je bent speler in een amateurtheatergroep: in spel heb je dialogen en af en toe een monoloog van schrijvers gespeeld. Hoe zou het zijn om je eigen tekst te spelen? Je eigen verhaal uit te beelden?

-Je bent improvisatiespeler: je hebt geïmproviseerd in een cursus, workshop, wekelijks of in een vakantiecursus. Met dezelfde vrijheid en spontaniteit kun je aan het werk met je eigen tekst en uitbeelding.

Waar

De vier ontmoetingen vinden in principe in vier weken plaats. Een vervolg is altijd mogelijk. 

We spreken af waar we elkaar ontmoeten, bij mij thuis, maar het kan ook buiten bij mooi weer. Bij veranderende omstandigheden kan het online plaatsvinden. De ontmoetingen duren ongeveer 60 minuten.

De kosten

De kosten zijn  Euro 200,00 inclusief BTW.

Aanmelden kan via de mail carole@carolevanruitenbeek.nl  of via de website carolevanruitenbeek.nl/-aanbod en agenda.