spel - theatercursussen

Aanbod "Van schrijven naar spelen"

   Je eigen verhaal in de wereld zetten 

We leven elke dag met ons eigen verhaal, onze eigen geschiedenis. We vertellen wat ons overkomen is, dwars zit, soms brainstormen we met andere mensen over toekomstplannen. We delen onze gevoelens en gedachten met onze naasten, vrienden. Weer een ander moment lopen we diep na te denken over iets wat ons bezighoudt.

In deze training ga je je je eigen verhaal schrijven, vanuit je eigen bron. Een verhaal, thema of onderwerp dat diep van binnen leeft, waar je aan denkt vlak voor je in slaap valt, waar je nu nog geen erg  in hebt, mee wakker wordt of dat tijdens de dag op een verloren moment in je opkomt. Dat kan allerlei vormen hebben: een droom (als ik eens…) of een idee (stel dat…).  Of gedachten over je leven tot nu toe, een onuitgesproken verlangen, dat woorden wil krijgen, een boek of een spel dat je wilt opvoeren voor iemands verjaardag. 

 

 

De bron  

Met het schrijven van je eigen tekst, verbind je je met je eigen bron van diepere gevoels- en gedachtenwereld en geeft daar vorm aan, in woord en spel. Dat is de ruimte waar jouw inspiratie zich bevindt.

De vorm 

In vier ontmoetingen begeleid ik je bij het ontdekken, schrijven én eventueel spelen of vertellen van je eigen verhaal. Hoe het vorm krijgt, weet jij misschien al van tevoren of zal tijdens de bijeenkomsten duidelijk worden. 

Voor wie 

-Je wilt je trainen om in jezelf, je kracht en eigenheid te gaan staan. Werkelijk de rust nemen om waarde te hechten aan wat er in je leeft en gehoord en gezien wil worden. Dat werkt door in je dagelijkse leven. Je ervaart dat tijd nemen voor jezelf je helpt om je dichterbij de kern te brengen. De kern van wat jij wilt zeggen of wat jij wilt uitdrukken.

-Je bent speler in een amateurtheatergroep: in spel heb je dialogen en af en toe een monoloog van schrijvers gespeeld. Hoe zou het zijn om je eigen tekst te spelen? Je eigen verhaal uit te beelden?

-Je bent improvisatiespeler: je hebt geïmproviseerd in een cursus, workshop, wekelijks of in een vakantiecursus. Met dezelfde vrijheid en spontaniteit kun je aan het werk met je eigen tekst en uitbeelding.

Waar

De vier ontmoetingen vinden in principe in vier weken plaats. Een vervolg is altijd mogelijk. 

We spreken af waar we elkaar ontmoeten, bij mij thuis, maar het kan ook buiten bij mooi weer. Bij veranderende omstandigheden kan het online plaatsvinden. De ontmoetingen duren ongeveer 60 minuten.

De kosten

De kosten zijn  Euro 200,00 inclusief BTW.

Aanmelden kan via de mail carole@carolevanruitenbeek.nl  of via de website carolevanruitenbeek.nl/-aanbod en agenda.

video afspelen

Spellab:  (toneel) spelen is de kunst, weer van start vanaf 2 september 2022! 

We gaan weer! Op vrijdagavond 2 september 2022 start de nieuwe cyclus van 14 keer van het Spellab, om 19.30 uur in de Theaterzaal van het Kunstcircuit.


Heb jij behoefte aan ruimte en tijd om aandacht te besteden aan hoe je je werkelijk voelt van binnen? En wil je jezelf verbinden met anderen op een vrije en speelse wijze, door scenes te maken die vanuit je hart en ziel komen? Zonder ruis, zonder iets op te hoeven houden? Dan is het Spellab iets voor jou.


Spelen is in het moment zijn. Belichaamd spelen, je geeft ruimte aan je gevoelens, je gedachten, je impulsen. Puur spelen, vanuit echtheid. Je pure, echte reactie op de ander geven in een fictief verhaal of uit het leven gegrepen. Waarnemen wat er in je gebeurt.

Het ligt zo intiem dichtbij, het wil stem krijgen. De kunst is om de tijd te nemen, je lijf te voelen, je zintuigen open te zetten. Je verbindt je werkelijk met je diepe gevoel en laat je reactie vandaar uit komen en woord en vorm krijgen. Welke spelmogelijkheden heb je om vorm te geven aan je innerlijke beweging?


Wij spelen toneel zonder dat we 'toneel' spelen. Zonder naar een productie toe te werken. We improviseren, oefenen spelvaardigheden via gevarieerde oefeningen die focussen op concentratie en aandacht. Hoe intenser je je spel durft te laten worden, des te meer bied je de scene om tot ontwikkeling te komen. Niet alleen voor spelers prachtig en interessant maar ook als je soms toeschouwer bent.


Je maakt verbinding vanuit je hart met jezelf en de ander in het verhaal. En geeft dit expressie. Kwetsbaar en menselijk. Creatief en verrassend. Ontdekkingen doen over jezelf, hoe het werkt in je leven, in een veilige omgeving. Plezier en schaterlachen, geraakt zijn en ook weer even kind zijn. Wat een rijkdom draag je eigenlijk in je. Je neemt deze rijkdom mee in je dagelijkse leven, is een veelgehoorde uitspraak van spelers van het Spellab.

wanneer?

september 2, 9, 16, 30

oktober 7, 14, 28 

november 4, 11, 18, 25

december 2, 9, 16 

tijd:

Start 19.30 - 21.30 uur. Inloop vanaf 19.15 uur. Koffie en thee zijn te koop bij de bar in de foyer van het Kunstcircuit. Je kunt zelf ook een flesje water meenemen voor in de zaal. 

adres:  

Theaterzaal van het Kunstcircuit Deventer (vlakbij station Deventer CS). Keizerstraat 70
7411 HH Deventer

parkeren:

Het dichtstbij: Stationsgarage Deventer. Na 19.00 uur Euro 1,00 per uur

kosten:

De prijs voor de cyclus najaar 2022 is Euro 308,- 

Je krijgt een factuur toegestuurd, die vóór de eerste les moet worden betaald. 

inschrijven: 

Dat kan via de site carolevanruitenbeek.nl/agenda en aanbod. 

Je kunt je sowieso inschrijven voor de Nieuwsbrief door op de Homepagina de pop-upbutton "Inspiratie ontvangen?" aan te klikken en je gegevens in te vullen. 

Welkom!

Referenties: 

Spellab 2021

Spelen bij Carole’s Spellab is heerlijk. Carole biedt een veilige ruimte waarin ik als speler volledig mezelf kan zijn. Vanuit deze ontspannen sfeer ontdekte ik hoe het is om op een natuurlijke manier te spelen, in plaats van vanuit een opgelegde techniek. Carole leerde me om spelaanbod binnen te laten komen in mijn lijf en van daaruit te zien wat de reactie wordt, in plaats van die vooraf te bedenken.  Wat een enorme rijkdom is er dan, als je je eigen lichaam kunt inzetten als instrument! We hebben in de spelgroep ontzettend veel lol gehad. Carole werkt heel respectvol met mensen, dat is prachtig om te zien en mee te maken.’ Sabine

Spelmeditatiedag:  

“Ik vond het spannend om mee te doen, maar door de warme open sfeer was het voor mij niet al te moeilijk om over mijn schroom heen te stappen. Wat hebben we met elkaar een plezier gehad en gelachen, maar ook veel geleerd en ons verwonderd over het effect van de oefeningen! Superdag met hele fijne mensen!”  M.tB.

Theatercursussen: 

"Je hebt een waar talent om mensen te motiveren. Dank voor de fijne, ontwapende en positieve manier waarop je mij en de anderen hebt benaderd tijdens de cursus. Geweldig stimulerend. Heel persoonlijk. En enorm leerzaam. Alle lof. Ik kijk uit naar een vervolgcursus." B.V.

"Ik vond het weer heerlijk om te doen! Het is toch een kadootje om jou als docent tegen te komen! Echt waar! Ik ben fan van je." N.V.

"Carole, ik ben heel blij met je. Dank voor je liefdevolle, warme enthousiasme. Maar ook je prettige manier waarop jij je vakvrouwschap overbrengt. Dat ik op mijn 66ste nog in staat ben om op deze manier te mogen leren zegt iets over de wijze waarop deze cursus wordt gegeven." S.H.

"Ik vond de inhoud heel interessant. Ik heb veel geleerd op het gebied van: oefenen met tekst, het spelen vanuit je eigen gevoel, het bewust zijn van wat je op de vloer doet, het samenspelen met andere mensen, afspreken wat je wilt laten zien op de vloer, reageren op elkaar,  voor publiek spelen (….) Je neemt je vak heel serieus en probeerde ons echt wat bij te brengen over theater spelen; ik voelde me door jou gestimuleerd en geïnspireerd".  Annet Driessen

Theatercursus Waarvan Akte in Hengelo (maart, april 2022):

Wij als theaterclub willen graag een zo divers mogelijke input hebben. Daarom kiezen we er al heel lang voor om ons spel vanaf verschillende kanten te versterken. Onze club is positief over de lessen van Carole. 

Persoonlijk heb ik veel aan haar coaching tijdens het spel door het spel (kort) stil te zetten. Hierdoor voel en ervaar ik goed hoe het beter kan. Fijn is ook dat de coaching heel positief gericht is en je daardoor het gevoel krijgt dat je het niet fout kan doen. Voor mij geeft dit vertrouwen waardoor ik mij vrij voel om nog meer vanuit mijn gevoel te spelen. Dank voor de inspiratie en het vertrouwen in mij als speler waardoor ik mij vrij voel op open vanuit gevoel te spelen. Patrizia. 

archief:

improvisatieweekend Akoesticum Ede 24 en 25 juli 2021

“Spelen is de kunst, in verbinding met jezelf en de ander.

Wat

Een improvisatieweekend voor volwassenen. Twee dagen waarin je in een kleine groep in een prachtige zaal nieuwe verhalen gaat creëren. We werken met open spelopdrachten, die fantasie en spelplezier oproepen. Vanuit je natuurlijke creativiteit speel je samen met andere spelers. Wat is het heerlijk om in het spel jezelf te vergeten en op te gaan in het moment. Je laat je leiden door wat er op de vloer gezien, gevoeld, gehoord en aangeraakt wil worden. Je komt met je medespeler(s) in de ruimte waar alles mag en kan en niks gek wordt gevonden, want in feite ken je alle menselijke aspecten zelf. Je wilt graag gezien worden in wie je werkelijk bent.

Voor wie

Dit weekend is een training voor zowel iedereen die meer in de eigen kracht en eigenheid wil staan en het leuk vindt om dit spelenderwijs te doen,  als voor spelers met meer ervaring. Spelvaardigheden worden aangeleerd en/of verdiept en verbreed.

Wat biedt het?

Wat het spelen je biedt is, naast spelplezier, dat je jezelf en de andere spelers (weer) durft te gaan voelen in de spelwerkelijkheid. Daar waar we in de dagelijkse gang van zaken vaak eigen gevoelens, reacties of gedachten laten liggen, kunnen die op de spelvloer juist de ruimte en aandacht krijgen, omdat we daar tijd voor maken. Wat een rijkdom ligt daar vaak onder te wachten op (her)ontdekking.

Het spelen geeft ook inzicht in je eigen vanzelfsprekendheden. Je wordt je bewuster van je patronen en je gewoontes. Ook dit werkt door in je dagelijkse leven, waar je je vanzelfsprekendheden makkelijker leert onderkennen, wat ruimte schept voor je manier van zijn, reageren en handelen.

Spelbegeleiding

De spelbegeleiding is gericht op verbinding met jezelf en de ander, ruimte (durven) innemen, het ruimte houden voor wat er zich op de vloer aandient. Je spel wordt vrijer, je leert meer zelfvertrouwen en lef te ontwikkelen. Het kan kwetsbaar voelen om vanuit dat wat in je leeft de vloer op te gaan. Toch is dit de grootste rijkdom waarmee je, soms onbewust, door het leven loopt. In dit weekend ga je hier weer tijd en ruimte voor maken en er op creatieve wijze vorm aan geven.

Het is geen therapie, je wordt spelmatig gecoacht. Dat wil zeggen dat we bij het moment van nu blijven, daarmee in contact komen en kijken waar de beweging van voelen en handelen op natuurlijke wijze heen wil.

Wanneer  

Het weekend begint op zaterdagmorgen 24 juli tot en eindigt op zondagmiddag 25 juli 2021. We beginnen zaterdag om 10 uur en werken in de ochtend, middag en een deel van de avond. Zondagmiddag rond een uur of 16.00 uur ronden we het weekend af. Uitloop mogelijk tot 17.00 uur.

Waar

We zijn op de locatie van Nationaal trainingscentrum voor muziek, dans en theater in Ede:  Akoesticum, aan de rand van het prachtige natuurgebied de Veluwe,   (Best in Travel 2020 – Lonely Planet) in de voormalige Frisokazerne naast station Ede-Wageningen.

https://www.akoesticum.org/

De kosten

De prijs voor het weekend is Euro 295,-. Hiervoor krijg je :

-          gebruik maken van de zaal

-          eenpersoonskamer voor één nacht

-          twee keer een overheerlijke lunch

-          dinerbuffet inclusief dessert en één consumptie

-          ontbijtbuffet

-          onbeperkt koffie, thee, warm water op beide dagen

NB.  Akoesticum is volledig coronaproof. We werken dan ook volgens de richtlijnen van het RIVM die ten tijde van het weekend gelden.

Aanmelding en vragen

Via de knop hieronder kun je je aanmelden. Voor vragen kun je me per telefoon of app bereiken: 06 - 285 36 956. 

Ik hoop je te mogen verwelkomen op deze mooie reis. Graag tot ziens!

Met warme groet,

Carole van Ruitenbeek