spel - theatercursussen

Aanbod "Van schrijven naar spelen"

   Je eigen verhaal als monoloog 

We leven elke dag met ons eigen verhaal, onze eigen geschiedenis. We vertellen wat ons overkomen is, dwars zit, soms brainstormen we met andere mensen over toekomstplannen. We delen onze gevoelens en gedachten met onze naasten, vrienden. Weer een ander moment lopen we diep na te denken over iets wat ons bezighoudt.

In deze training ga je je je eigen monoloog schrijven, vanuit je eigen bron. Een verhaal, thema of onderwerp dat diep van binnen leeft, waar je aan denkt vlak voor je in slaap valt, waar je nu nog geen erg  in hebt, mee wakker wordt of dat tijdens de dag op een verloren moment in je opkomt. Dat kan allerlei vormen hebben: een droom (als ik eens…) of een idee (stel dat…).  Of gedachten over je leven tot nu toe, een onuitgesproken verlangen, dat woorden wil krijgen.

 

 

De bron  

Met het schrijven van je eigen tekst, verbind je je met je eigen bron van diepere gevoels- en gedachtenwereld en geeft daar vorm aan, in woord en spel. Dat is de ruimte waar jouw inspiratie zich bevindt.

De vorm 

In vier ontmoetingen begeleid ik je bij het ontdekken, schrijven én eventueel spelen of vertellen van je eigen verhaalmonoloog.

Voor wie 

-Je wilt je trainen om in jezelf, je kracht en eigenheid te gaan staan. Werkelijk de rust nemen om waarde te hechten aan wat er in je leeft en gehoord en gezien wil worden. Dat werkt door in je dagelijkse leven. Je ervaart dat tijd nemen voor jezelf je helpt om je dichterbij de kern te brengen. De kern van wat jij wilt zeggen of wat jij wilt uitdrukken.

-Je bent speler in een amateurtheatergroep: in spel heb je dialogen en af en toe een monoloog van schrijvers gespeeld. Hoe zou het zijn om je eigen tekst te spelen? Je eigen verhaal uit te beelden?

-Je bent improvisatiespeler: je hebt geïmproviseerd in een cursus, workshop, wekelijks of in een vakantiecursus. Met dezelfde vrijheid en spontaniteit kun je aan het werk met je eigen tekst en uitbeelding.

Waar

De vier ontmoetingen vinden in principe in vier weken plaats, maar dit kan ook over een iets langere periode afgesproken worden. Een vervolg is altijd mogelijk. 

We spreken af waar we elkaar ontmoeten, in principe bij mij thuis, maar het kan ook buiten bij mooi weer. Bij veranderende omstandigheden kan het online plaatsvinden. De ontmoetingen duren ongeveer 60 minuten.

De kosten

De kosten zijn  Euro 150,00 inclusief BTW.

Aanmelden kan via de mail carole@carolevanruitenbeek.nl  of via de website carolevanruitenbeek.nl/-aanbod en agenda.

video afspelen

Spellab:  Spelen is de kunst 2022 

Vooruitblik 20.12.2021. 

Op dit moment ligt het Spellab even stil vanwege de maatregelen. Zodra er weer gelegenheid is, beginnen we weer op de vrijdagavonden om 19.30 uur. 

Als kind heb je waarschijnlijk spelend de wereld verkend. Later zijn we in een stroomversnelling gekomen, waarbij het resultaat van het handelen belangrijker werd dan het proces zelf.  Het spelend ontdekken verdween naar de achtergrond. Je bent opgenomen in de stroom van de maatschappij. Je eigen tempo is wat ondergesneeuwd of naar de achtergrond gegaan. 

Deze cursus wil een plek bieden waarin je in je eigen tempo komt en vandaar uit je eigen spel kunt laten ontstaan. In verbinding met jezelf en de ander, in een bekend of onbekend verhaal, in de ruimte, tijd en plaats.

Spelen is Zijn in het moment. Met jezelf zijn en de ander, op de vloer. Met je emoties, gevoelens, gedachten, je lichaam en je reacties op wat zich aandient, zowel bij jezelf als bij de ander. Tijd nemen, je zintuigen gebruiken. Wat leeft er werkelijk in jou? Wat zijn je gedachten? Als die gedachten en gevoelens ruimte krijgen,  zak je als het ware meer in je Zijn. Je kunt je meer overgeven aan het moment, verbinding maken vanuit je hart, door diep te durven voelen en expressie te geven aan dat gevoel. Wat een rijkdom draag je eigenlijk in je. 

Er is geen goed of fout. Het is geen therapie, maar een speelse ontdekkingstocht naar je patronen, overtuigingen, die in liefde omarmen en ernaar kijken zonder dat ze hoeven te veranderen. 

Je wordt spelmatig begeleid en gecoacht. We beginnen met ontspanning door te dansen, te zingen of met stilte, zodat je vanuit je bron je impulsen gaat voelen. 

data:

Nog geen data in 2022, maar er ligt een optie op vrijdagavonden vanaf  januari 2022. 

tijd:

19.30 - 21.30 uur. Inloop vanaf 19.15 uur. Koffie en thee zijn te koop bij de bar in de foyer van het Kunstcircuit. Je kunt zelf ook een flesje water meenemen voor in de zaal. 

adres:  

Theaterzaal van het Kunstcircuit Deventer (vlakbij station Deventer CS). Keizerstraat 70
7411 HH Deventer

parkeren:

Het dichtstbij: Stationsgarage Deventer. Na 19.00 uur Euro 1,00 per uur

kosten:

Dit wordt een totaalprijs voor een aantal bijeenkomsten, van tevoren te voldoen. Je krijgt een factuur toegestuurd. De prijs wordt bekend gemaakt zodra de Theaterzaal weer gereserveerd kan worden. De informatie van persconferentie van 14 januari 2022 zal hier leidend in zijn. 

inschrijven: 

Dat kan tzt via de site carolevanruitenbeek.nl/agenda en aanbod. 

Je kunt je sowieso inschrijven voor de Nieuwsbrief door op de Homepagina de pop-upbutton "Inspiratie ontvangen?" aan te klikken en je gegevens in te vullen. 

Graag tot ziens. 

Referenties: 

Spelmeditatiedag:  

“Ik vond het spannend om mee te doen, maar door de warme open sfeer was het voor mij niet al te moeilijk om over mijn schroom heen te stappen. Wat hebben we met elkaar een plezier gehad en gelachen, maar ook veel geleerd en ons verwonderd over het effect van de oefeningen! Superdag met hele fijne mensen!”  M.tB.

Theatercursussen: 

"Je hebt een waar talent om mensen te motiveren. Dank voor de fijne, ontwapende en positieve manier waarop je mij en de anderen hebt benaderd tijdens de cursus. Geweldig stimulerend. Heel persoonlijk. En enorm leerzaam. Alle lof. Ik kijk uit naar een vervolgcursus." B.V.

"Ik vond het weer heerlijk om te doen! Het is toch een kadootje om jou als docent tegen te komen! Echt waar! Ik ben fan van je." N.V.

"Carole, ik ben heel blij met je. Dank voor je liefdevolle, warme enthousiasme. Maar ook je prettige manier waarop jij je vakvrouwschap overbrengt. Dat ik op mijn 66ste nog in staat ben om op deze manier te mogen leren zegt iets over de wijze waarop deze cursus wordt gegeven." S.H.

"Ik vond de inhoud heel interessant. Ik heb veel geleerd op het gebied van: oefenen met tekst, het spelen vanuit je eigen gevoel, het bewust zijn van wat je op de vloer doet, het samenspelen met andere mensen, afspreken wat je wilt laten zien op de vloer, reageren op elkaar,  voor publiek spelen (….) Je neemt je vak heel serieus en probeerde ons echt wat bij te brengen over theater spelen; ik voelde me door jou gestimuleerd en geïnspireerd".  Annet Driessen

archief: improvisatieweekend Akoesticum Ede 24 en 25 juli 2021

“Spelen is de kunst, in verbinding met jezelf en de ander.

Wat

Een improvisatieweekend voor volwassenen. Twee dagen waarin je in een kleine groep in een prachtige zaal nieuwe verhalen gaat creëren. We werken met open spelopdrachten, die fantasie en spelplezier oproepen. Vanuit je natuurlijke creativiteit speel je samen met andere spelers. Wat is het heerlijk om in het spel jezelf te vergeten en op te gaan in het moment. Je laat je leiden door wat er op de vloer gezien, gevoeld, gehoord en aangeraakt wil worden. Je komt met je medespeler(s) in de ruimte waar alles mag en kan en niks gek wordt gevonden, want in feite ken je alle menselijke aspecten zelf. Je wilt graag gezien worden in wie je werkelijk bent.

Voor wie

Dit weekend is een training voor zowel iedereen die meer in de eigen kracht en eigenheid wil staan en het leuk vindt om dit spelenderwijs te doen,  als voor spelers met meer ervaring. Spelvaardigheden worden aangeleerd en/of verdiept en verbreed.

Wat biedt het?

Wat het spelen je biedt is, naast spelplezier, dat je jezelf en de andere spelers (weer) durft te gaan voelen in de spelwerkelijkheid. Daar waar we in de dagelijkse gang van zaken vaak eigen gevoelens, reacties of gedachten laten liggen, kunnen die op de spelvloer juist de ruimte en aandacht krijgen, omdat we daar tijd voor maken. Wat een rijkdom ligt daar vaak onder te wachten op (her)ontdekking.

Het spelen geeft ook inzicht in je eigen vanzelfsprekendheden. Je wordt je bewuster van je patronen en je gewoontes. Ook dit werkt door in je dagelijkse leven, waar je je vanzelfsprekendheden makkelijker leert onderkennen, wat ruimte schept voor je manier van zijn, reageren en handelen.

Spelbegeleiding

De spelbegeleiding is gericht op verbinding met jezelf en de ander, ruimte (durven) innemen, het ruimte houden voor wat er zich op de vloer aandient. Je spel wordt vrijer, je leert meer zelfvertrouwen en lef te ontwikkelen. Het kan kwetsbaar voelen om vanuit dat wat in je leeft de vloer op te gaan. Toch is dit de grootste rijkdom waarmee je, soms onbewust, door het leven loopt. In dit weekend ga je hier weer tijd en ruimte voor maken en er op creatieve wijze vorm aan geven.

Het is geen therapie, je wordt spelmatig gecoacht. Dat wil zeggen dat we bij het moment van nu blijven, daarmee in contact komen en kijken waar de beweging van voelen en handelen op natuurlijke wijze heen wil.

Wanneer  

Het weekend begint op zaterdagmorgen 24 juli tot en eindigt op zondagmiddag 25 juli 2021. We beginnen zaterdag om 10 uur en werken in de ochtend, middag en een deel van de avond. Zondagmiddag rond een uur of 16.00 uur ronden we het weekend af. Uitloop mogelijk tot 17.00 uur.

Waar

We zijn op de locatie van Nationaal trainingscentrum voor muziek, dans en theater in Ede:  Akoesticum, aan de rand van het prachtige natuurgebied de Veluwe,   (Best in Travel 2020 – Lonely Planet) in de voormalige Frisokazerne naast station Ede-Wageningen.

https://www.akoesticum.org/

De kosten

De prijs voor het weekend is Euro 295,-. Hiervoor krijg je :

-          gebruik maken van de zaal

-          eenpersoonskamer voor één nacht

-          twee keer een overheerlijke lunch

-          dinerbuffet inclusief dessert en één consumptie

-          ontbijtbuffet

-          onbeperkt koffie, thee, warm water op beide dagen

NB.  Akoesticum is volledig coronaproof. We werken dan ook volgens de richtlijnen van het RIVM die ten tijde van het weekend gelden.

Aanmelding en vragen

Via de knop hieronder kun je je aanmelden. Voor vragen kun je me per telefoon of app bereiken: 06 - 285 36 956. 

Ik hoop je te mogen verwelkomen op deze mooie reis. Graag tot ziens!

Met warme groet,

Carole van Ruitenbeek