spel - theatercursussen

Spellab Deventer 

Spelzaterdagen in Ruimte voor Balans Enschede. 

Van schrijven naar spelen, je eigen verhaal in de wereld zetten 

Spellab weer van start met ingang van 12 januari 2024!

video afspelen

Op de vrijdagavonden spelen we in de grote theatercursuszaal van de Schouwburg Deventer, aan de Keizerstraat 70 te Deventer.

Spelen vanuit rust, openheid, creativiteit, gedrevenheid en motivatie. Omdat het leuk is om te spelen, te verbeelden, jezelf en de ander te ontmoeten op de vloer in fictieve situaties die je samen creëert of aangeboden krijgt (o.a. de Vloer op).

Helderheid brengen in je spelscenes leer je door spelvaardigheden die je ontwikkelt. Helderheid over wat je als persoon doet, hoe je functioneert en wat je drijfveren zijn, krijg je door reflectie en heldere spelcoaching. En het is heerlijk om veel uit te proberen op de vloer. Door samen te spelen met anderen, echt contact te maken met jezelf en de ander, krijg je steeds mooier en uitgebreider arsenaal om te spelen en leer je je jezelf steeds beter kennen.

Wat is je onderliggende doel in de scene, waar ben je diep van binnen naar op zoek? Hoe geef je dat vorm, met lijf en leden, mimiek, taal en non-verbale signalen? Wat maakt jou emotioneel of geraakt, waar zit de rust in jezelf, de scene en kun je soepel blijven in je denken?

Met behulp van muziek, dans, ontspanning en regie aanwijzingen creëer je scenes die ter plekke ontstaan en dus uniek zijn. En waarin het kan zijn dat je ook net die laag aanboort, die je in het dagelijkse leven niet durft of kunt aanraken. Waar je verlangens liggen, je humor en je gedrevenheid. Fantasie en verbeelding kun je volledig de ruimte geven. Spelen als uitlaatklep en leeromgeving.

Welkom!

Lente/zomercyclus 2024: 12 avonden in april, mei en juni 

april:  5, 12, 19, 26

mei:  10, 17, 24, 31

juni:  7, 14, 21, 28

Kosten: voor deel 2 betaal je  Euro  288 ,- incl 21% BTW.

NB: 

Als je graag in delen betaalt, dat kan. Neem dan even contact op met mij via de mail of app: 06 - 285 36 956

Proefles: 

Aan het begin van iedere cyclus is er een proefles. Daarin kun je ervaren of het iets voor je is en of het past. Als je dat wilt, neem even contact met mij op via carole@carolevanruitenbeek.nl 

Tijdstip:

Aanvang 20.00 - 22.00 uur. Inloop vanaf 19.45 uur. Koffie en thee zijn te koop bij de bar in de foyer aan Keizerstraat 70.  Je kunt zelf ook een flesje water meenemen voor in de zaal.

Adres:

Theatercursuszaal (nr 103) van de Deventer Schouwburg (vlakbij station Deventer CS). Keizerstraat 70
7411 HH Deventer

Parkeren: 

Het dichtstbij: Stationsgarage Deventer. Na 19.00 uur betaal je Euro 1,00 per uur

Factuur:

Je krijgt een factuur toegestuurd, die je vóór de eerste les betaalt.

Inschrijven:

Dat kan via de site carolevanruitenbeek.nl/agenda en aanbod.

Je kunt je ook inschrijven voor de Nieuwsbrief door op de Homepagina de pop-upbutton "Inspiratie ontvangen?" aan te klikken en je gegevens in te vullen.

Welkom

Aanmelden kan via de mail carole@carolevanruitenbeek.nl of via de website:   https://carolevanruitenbeek.nl/agenda 

Je kunt je sowieso inschrijven voor de Nieuwsbrief door op de Homepagina de pop-upbutton "Inspiratie ontvangen?" aan te klikken en je gegevens in te vullen.

Deelnemers vertellen:

Bert: Spellab is voor mij een traktatie! In een groep leuke mensen je spelmogelijkheden verruimen door middel van gevarieerde oefeningen die focussen op concentratie en aandacht. Hoe intenser je spel wordt, des te meer bied je de ander. Niet alleen voor de spelers interessant, maar ook als je soms toeschouwer bent. Als ervaren speler voelt het goed bezig te blijven. Ik haal er heel veel uit. Je leert altijd bij. Het gaat bij Spellab om jou; niet om het belang van een productie. Dat geeft vrijheid. Bert

Sabine: Spelen bij Carole’s Spellab is heerlijk. Carole biedt een veilige ruimte waarin ik als speler volledig mezelf kan zijn. Vanuit deze ontspannen sfeer ontdekte ik hoe het is om op een natuurlijke manier te spelen, in plaats van vanuit een opgelegde techniek. Carole leerde me om spelaanbod binnen te laten komen in mijn lijf en van daaruit te zien wat de reactie wordt, in plaats van die vooraf te bedenken. Wat een enorme rijkdom is er dan, als je je eigen lichaam kunt inzetten als instrument! We hebben in de spelgroep ontzettend veel lol gehad. Carole werkt heel respectvol met mensen, dat is prachtig om te zien en mee te maken. Sabine

Hester: Spellab biedt uitdaging en plezier! Mezelf laten zien op zowel momenten van inspiratie en het niet weten en me laten begeleiden door Carole. En: eerst spelen, dan toepassen in het dagelijks leven 🙂 Hoe kan ik mijn doel bereiken, hoe vindingrijk ben ik hierin, en laat ik me afleiden door een ander? Ruimte durven maken voor mijn inbreng. Dat zijn dingen die ik leer in het spellab. Hester

M.tB. Spelmeditatiedag:  Ik vond het spannend om mee te doen, maar door de warme open sfeer was het voor mij niet al te moeilijk om over mijn schroom heen te stappen. Wat hebben we met elkaar een plezier gehad en gelachen, maar ook veel geleerd en ons verwonderd over het effect van de oefeningen! Superdag met hele fijne mensen!”  

B.V: Je hebt een waar talent om mensen te motiveren. Dank voor de fijne, ontwapende en positieve manier waarop je mij en de anderen hebt benaderd tijdens de cursus. Geweldig stimulerend. Heel persoonlijk. En enorm leerzaam. Alle lof. Ik kijk uit naar een vervolgcursus.

Nina: Ik vond het weer heerlijk om te doen! Het is toch een kadootje om jou als docent tegen te komen! Echt waar! Ik ben fan van je. 

Selma: Carole, ik ben heel blij met je. Dank voor je liefdevolle, warme enthousiasme. Maar ook je prettige manier waarop jij je vakvrouwschap overbrengt. Dat ik op mijn 66ste nog in staat ben om op deze manier te mogen leren zegt iets over de wijze waarop deze cursus wordt gegeven.

Annet Driessen: Ik vond de inhoud heel interessant. Ik heb veel geleerd op het gebied van: oefenen met tekst, het spelen vanuit je eigen gevoel, het bewust zijn van wat je op de vloer doet, het samenspelen met andere mensen, afspreken wat je wilt laten zien op de vloer, reageren op elkaar,  voor publiek spelen (….) Je neemt je vak heel serieus en probeerde ons echt wat bij te brengen over theater spelen; ik voelde me door jou gestimuleerd en geïnspireerd". 

Patrizia van Theatersportgroep Waarvan Akte Hengelo: Wij als theaterclub willen graag een zo divers mogelijke input hebben. Daarom kiezen we er al heel lang voor om ons spel vanaf verschillende kanten te versterken. Onze club is positief over de lessen van Carole. 

Persoonlijk heb ik veel aan haar coaching tijdens het spel door het spel (kort) stil te zetten. Hierdoor voel en ervaar ik goed hoe het beter kan. Fijn is ook dat de coaching heel positief gericht is en je daardoor het gevoel krijgt dat je het niet fout kan doen. Voor mij geeft dit vertrouwen waardoor ik mij vrij voel om nog meer vanuit mijn gevoel te spelen. Dank voor de inspiratie en het vertrouwen in mij als speler waardoor ik mij vrij voel op open vanuit gevoel te spelen. 

Ellen: Het Spellab is voor mij een vrolijke en ontspannen maar niet vrijblijvende vorm van samenzijn, waarin van je wordt gevraagd om je te laten zien. De fijne sfeer en afwezigheid van een ‘goed of fout’-oordeel in Carole’s werkwijze helpen om je spontane ingevingen te volgen. Zo kun je oefenen met een manier van doen en zijn die ook voor het dagelijks leven heel waardevol is. Ellen. 

SPELZATERDAGEN 2024 

Nog twee spelzaterdagen in 2024 in Enschede

Spelzaterdagen zijn speciale zaterdagen, die gewijd zijn aan het spelen vanuit het niets. De start is met eenvoudige spelopdrachten. Hierdoor leren beginners bijvoorbeeld hoe een scene in elkaar zit, hoe een scene kan beginnen en eindigen. 

Daarna gaan we over tot de kern van spelen: er zijn, in de improvisaties. Aanwezig zijn op de vloer, zonder vooropgezet plan of idee. De bedoeling is om te voelen wat er op dat moment gespeeld wil worden. Dat kan in een solo zijn of met een andere speler. 

Wat er voor nodig is, is de afspraak dat zodra je de vloer op gaat, je speelt. Spelen vanuit een alertheid die tegelijkertijd openheid vraagt, flexibiliteit. Bereidheid om de stilte aan te gaan is een andere uitdaging. 

Op de vloer gaat het om het vertragen en verdiepen van wat er zich aan dient, gewend raken aan de leegte die er lijkt te zijn. Maar altijd is er weer die vonk van creativiteit, de impuls om te gaan bewegen. Geen idee hebben van wat er gecreëerd gaat worden, geeft wonderbaarlijke verhalen. Ook al duren ze 30 seconden of 5 minuten, het kan allemaal. 

Je wordt vanaf de zijkant gecoacht, waarbij luisteren naar de innerlijke beweging centraal staat, het toelaten van impulsen en gevoelens. 

Uiteindelijk kom je thuis bij jezelf, in de ruimte. 

Locatie:

Ruimte voor Balans, Gele zaal

Potsweg 15-b

7523 CA  Enschede 

Data 

22 juni

5 oktober 

Tijd

We beginnen om 10.30 uur. Eindtijd is 16.00 uur. Inloop vanaf 10.15 uur. Er is thee en koffie. Je neemt je eigen lunch mee, maar er is ook soep. 

Kosten

De kosten voor deze dag zijn Euro 85,-- inclusief 21% BTW. 

Inschrijven

Je kunt je inschrijven via carole@carolevanruitenbeek.nl of via de site: https://carolevanruitenbeek.nl./ of via onderstaande button. 

Van schrijven naar spelen: je eigen verhaal in de wereld zetten 

We leven elke dag met ons eigen verhaal, onze eigen geschiedenis. We vertellen wat ons overkomen is, dwars zit, soms brainstormen we met andere mensen over toekomstplannen. We delen onze gevoelens en gedachten met onze naasten, vrienden. Weer een ander moment lopen we diep na te denken over iets wat ons bezighoudt.

In deze training ga je je je eigen verhaal schrijven, vanuit je eigen bron. Een verhaal, thema of onderwerp dat diep van binnen leeft, waar je aan denkt vlak voor je in slaap valt, waar je nu nog geen erg  in hebt, mee wakker wordt of dat tijdens de dag op een verloren moment in je opkomt. Dat kan allerlei vormen hebben: een droom (als ik eens…) of een idee (stel dat…).  Of gedachten over je leven tot nu toe, een onuitgesproken verlangen, dat woorden wil krijgen, een boek of een spel dat je wilt opvoeren voor iemands verjaardag. 

 

 

De bron  

Met het schrijven van je eigen tekst, verbind je je met je eigen bron van diepere gevoels- en gedachtenwereld en geeft daar vorm aan, in woord en spel. Dat is de ruimte waar jouw inspiratie zich bevindt.

De vorm 

In vier ontmoetingen begeleid ik je bij het ontdekken, schrijven én eventueel spelen of vertellen van je eigen verhaal. Hoe het vorm krijgt, weet jij misschien al van tevoren of zal tijdens de bijeenkomsten duidelijk worden. 

Voor wie 

Je wilt je trainen om in jezelf, je kracht en eigenheid te gaan staan. Werkelijk de rust nemen om waarde te hechten aan wat er in je leeft en gehoord en gezien wil worden. Dat werkt door in je dagelijkse leven. Je ervaart dat tijd nemen voor jezelf je helpt om je dichterbij de kern te brengen. De kern van wat jij wilt zeggen of wat jij wilt uitdrukken.

Of je bent een speler in een amateurtheatergroep: in spel heb je dialogen en af en toe een monoloog van schrijvers gespeeld. Hoe zou het zijn om je eigen tekst te spelen? Je eigen verhaal uit te beelden?

Of je bent improvisatiespeler: je hebt geïmproviseerd in een cursus, workshop, wekelijks of in een vakantiecursus. Met dezelfde vrijheid en spontaniteit kun je aan het werk met je eigen tekst en uitbeelding.

Waar

De vier ontmoetingen van een uur per keer vinden plaats op jouw moment. We kunnen elke week afspreken of de afspraken over langere tijd plannen. Het is ook mogelijk om het na een ontmoeting even open te laten en te kijken wanneer de volgende ontmoeting past. Natuurlijk kan er altijd worden verlengd.  

We spreken af waar we elkaar ontmoeten, bij mij thuis, maar het kan ook buiten bij mooi weer. Live is het authentiekst, maar online is ook heel goed mogelijk, zeker als we elkaar bij de eerste keer live ontmoet hebben. 

De kosten

De kosten zijn  Euro 90,- per keer, inclusief 21% BTW. 

Als je een set van vier keer afspreekt, krijg je korting en betaal je Euro 320,- inclusief 21% BTW.

Aanmelden kan via de mail carole@carolevanruitenbeek.nl  of via de website carolevanruitenbeek.nl/-aanbod en agenda.