spel - theatercursussen

Pilot aanbod "Van schrijven naar spelen"

   Je eigen verhaal als monoloog 

We leven elke dag met ons eigen verhaal, onze eigen geschiedenis. We vertellen wat ons overkomen is, dwars zit, soms brainstormen we met andere mensen over toekomstplannen. We delen onze gevoelens en gedachten met onze naasten, vrienden. Weer een ander moment lopen we diep na te denken over iets wat ons bezighoudt.

In deze training ga je je je eigen monoloog schrijven, vanuit je eigen bron. Een verhaal, thema of onderwerp dat diep van binnen leeft, waar je aan denkt vlak voor je in slaap valt, waar je nu nog geen erg  in hebt, mee wakker wordt of dat tijdens de dag op een verloren moment in je opkomt. Dat kan allerlei vormen hebben: een droom (als ik eens…) of een idee (stel dat…).  Of gedachten over je leven tot nu toe, een onuitgesproken verlangen, dat woorden wil krijgen.

 

 

De bron  

Met het schrijven van je eigen tekst, verbind je je met je eigen bron van diepere gevoels- en gedachtenwereld en geeft daar vorm aan, in woord en spel. Dat is de ruimte waar jouw inspiratie zich bevindt.

De vorm 

In zes ontmoetingen van een uur begeleid ik je bij het schrijven én spelen en vertellen van je eigen verhaalmonoloog.

Voor wie 

-Je wilt je trainen om in jezelf, je kracht en eigenheid te gaan staan. Werkelijk de rust nemen om waarde te hechten aan wat er in je leeft en gehoord en gezien wil worden. Dat werkt door in je dagelijkse leven. Je ervaart dat tijd nemen voor jezelf je helpt om je dichterbij de kern te brengen. De kern van wat jij wilt zeggen of wat jij wilt uitdrukken.

-Je bent speler in een amateurtheatergroep: in spel heb je dialogen en af en toe een monoloog van schrijvers gespeeld. Hoe zou het zijn om je eigen tekst te spelen? Je eigen verhaal uit te beelden?

-Je bent improvisatiespeler: je hebt geïmproviseerd in een cursus, workshop, wekelijks of in een vakantiecursus. Met dezelfde vrijheid en spontaniteit kun je aan het werk met je eigen tekst en uitbeelding.

Waar

De ontmoetingen vinden iedere week plaats, dus na zes weken heb jij je verhaal klaar om het te laten zien.

Het is op dit moment mogelijk om één op één te werken. We spreken af waar we elkaar ontmoeten, in een theaterzaal, of bij jou thuis, bij mij thuis of buiten bij mooi weer. Bij veranderende omstandigheden kan het online plaatsvinden. De ontmoetingen duren 60 minuten. 

De kosten

Dit aanbod is een pilot. De kosten zijn:  Euro 120,00 inclusief BTW.

Aanmelden kan via de mail carole@carolevanruitenbeek.nl  of via de website carolevanruitenbeek.nl/-aanbod en agenda.

Spellab Spelen is de kunst

Spellab:  vier keer Spelen is de kunst 

Als kind heb je waarschijnlijk spelend de wereld verkend. Later zijn we in een stroomversnelling gekomen, waarbij het resultaat van het handelen belangrijker werd dan het proces zelf. Deze cursus wil een plek bieden waarin je in je eigen tempo komt en vandaar uit je eigen spel kunt laten ontstaan. In verbinding met jezelf en de ander, in een bekend of onbekend verhaal, in de ruimte, tijd en plaats.

We gaan vrij spelen, op de vloer zijn, met alles wat er is. Verhalen creëren en ervaren via open spelopdrachten. Doel is om spelend je nieuwsgierigheid te volgen, zoals het zich op dat moment in jou aandient. Het zoeken, ontdekken, uitproberen en te creëren is iets dat we op de vloer in alle vrijheid kunnen doen. Er hoeft niets. Aanwezig zijn in de ruimte, je lijf, je fantasie en creativiteit, je medespelers is genoeg. 

We beginnen met ontspanning door te dansen, te zingen of met stilte, zodat je vanuit je bron je impulsen gaat voelen. Wat leeft er en wat wil er ervaren worden? Het is geen therapie, maar een speelse ontdekkingstocht. Je wordt spelmatig begeleid en gecoacht. En alles wat er is of ontstaat, is welkom.

data:

Nog nader te bepalen 

tijd:

19.30 - 21.30 uur. Inloop vanaf 19.15 uur

adres:  

Theaterzaal van het Kunstcircuit Deventer (vlakbij station Deventer CS)

Keizerstraat 70
7411 HH Deventer

parkeren:

Het dichtstbij: Stationsgarage Deventer. Na 19.00 uur Euro 1,00 per uur

kosten:

Euro 20,00 per avond, van tevoren te voldoen. Je krijgt een factuur toegestuurd. 

inschrijven: 

Dat kan via het emailadres: carole@carolevanruitenbeek.nl 

ps: 

En natuurlijk houden we de regels in acht. 

Referenties: 

Spelmeditatiedag:  

“Ik vond het spannend om mee te doen, maar door de warme open sfeer was het voor mij niet al te moeilijk om over mijn schroom heen te stappen. Wat hebben we met elkaar een plezier gehad en gelachen, maar ook veel geleerd en ons verwonderd over het effect van de oefeningen! Superdag met hele fijne mensen!”  M.tB.

Theatercursussen: 

"Je hebt een waar talent om mensen te motiveren. Dank voor de fijne, ontwapende en positieve manier waarop je mij en de anderen hebt benaderd tijdens de cursus. Geweldig stimulerend. Heel persoonlijk. En enorm leerzaam. Alle lof. Ik kijk uit naar een vervolgcursus." B.V.

"Ik vond het weer heerlijk om te doen! Het is toch een kadootje om jou als docent tegen te komen! Echt waar! Ik ben fan van je." N.V.

"Carole, ik ben heel blij met je. Dank voor je liefdevolle, warme enthousiasme. Maar ook je prettige manier waarop jij je vakvrouwschap overbrengt. Dat ik op mijn 66ste nog in staat ben om op deze manier te mogen leren zegt iets over de wijze waarop deze cursus wordt gegeven." S.H.

"Ik vond de inhoud heel interessant. Ik heb veel geleerd op het gebied van: oefenen met tekst, het spelen vanuit je eigen gevoel, het bewust zijn van wat je op de vloer doet, het samenspelen met andere mensen, afspreken wat je wilt laten zien op de vloer, reageren op elkaar,  voor publiek spelen (….) Je neemt je vak heel serieus en probeerde ons echt wat bij te brengen over theater spelen; ik voelde me door jou gestimuleerd en geïnspireerd".  Annet Driessen