THEATERREGIE

Toneelstuk
Kindercursus Theater Goor Carole van Ruitenbeek
Grieks Toneelstuk Kunstklas Theater Kottenpark Enschede eindexamenvoorstelling Carole van Ruitenbeek

Regie verenigingen amateurtheater 

Theater is een kunstvorm die live het beste tot zijn recht komt. Een theaterstuk wordt gecreëerd in de voor publiek onzichtbare ruimte. Dan wordt het opgevoerd in het bijzijn van publiek, komt dus naar buiten. Tijd en ruimte krijgen een andere voelbare betekenis. De puzzel die dan gelegd wordt bestaat voor het grootste gedeelte uit het spel van lichamen, tekst, beweging, ruimtegebruik, betekenis en klanken. Samen vormen ze een verhaal, dat op zichzelf staat, de zaal in komt, de toeschouwer beroert, beweegt en later wordt meegenomen naar de buitenwereld. 

Regisseren is het proces begeleiden van spelers, die graag dat verhaal vertellen op de meest eerlijke en emotioneel vrije manier die ze kunnen opdiepen uit zichzelf. Wat betekenen de zinnen, welke rol speel jij in het verhaal, wat is de strekking van het verhaal en nog belangrijker: wat wil dit verhaal vertellen in de wereld? Welke beelden en gevoelens, gedachten en thema's komen voorbij? Dit in vorm zetten, zodat het geheel liefdevol klopt. Ook al gaat het om soms bittere strijd binnen menselijke netwerken, zodat het schuurt en wringt. Of het gaat om het verlangen van een hoofdpersoon, dat steeds wordt gedwarsboomd door de eigen binnenwereld of de buitenwereld. Welke patronen en overtuigingen volgt de hoofdpersoon en stemt daar zijn gedrag op af? Wat maakt dat hij of zij steeds botst, intern of extern? En hoe herkennen wij ons allemaal in welk innerlijk of uiterlijk gevecht dan ook. Dat maakt het theater zo waard om naartoe te gaan, te zitten en de tijdelijke maar zo waardevolle werkelijkheid tot ons door te laten dringen, Zodat we naar buiten gaan met de beelden, de gevoelens, de geraaktheid, het lachen of het huilen om onszelf als mensen. 

Het proces blijft een prachtige manier om te genieten en ons bewust te worden van de mens in al zijn rollen en pogingen tot overleven, of je nu speelt of kijkt. In al zijn pracht, kwetsbaarheid en eigenlijk het niet weten. Het in conflict raken met de wereld, een ander of met zichzelf. In welk verhaal dan ook.

Zo samen met een amateurtheatergroep aan het werk zijn met een liefst goede tekst, maakt het zo waardevol om regelmatig als regisseur te werken. 

We werken samen aan onder andere tekstbegrip, personage-ontwikkeling, emotioneel vrijer worden, lef en durf ontwikkelen, verbeeldingskracht aanspreken, intensiever gebruik van de zintuigen oefenen, en inleving om tot geloofwaardig en authentiek spel te komen. 

Als je meer wilt weten, of je wilt een informatief, open en vrijblijvend gesprek, neem gerust contact op.

Referentie regie

“Op de een of andere manier weet Carole mij en andere spelers zo te regisseren dat er heel snel een sfeer ontstaat waarin we komen tot een open en vrij spel. Alle onnodige ballast, franje en druk, kan ik onder regie van Carole, zowel tijdens het repetitieproces als tijdens de voorstelling, heel goed loslaten. Dan wordt spelen echt genieten en voor ons publiek is het heel fijn om naar te kijken." Angela Reijrink

Geïnteresseerd?
Neem vrijblijvend contact op:

Carole van Ruitenbeek

06 – 28 53 69 56

carole@carolevanruitenbeek.nl