THEATERREGIE

De voorstellingen Cultuurschok in het Mystiek Theater Enschede, op 31 oktober en 1 november jl. zijn met ontroering ontvangen door het publiek. 

We zijn uitgenodigd door verschillende organisaties om de voorstelling nog een keer te spelen. Dat doen we graag, al weten we nog niet wanneer.

Als je op de hoogte wilt blijven, kun je je inschrijven voor de nieuwsbrief, via de Pop-up op via de button: Inspiratie ontvangen? Zodra er meer nieuws is, komt de nieuwe nieuwsbrief uit.

Via het gastenboek en mails en appjes kregen we de volgende recensies:

"Prachtige verbinding, erg geroerd" N.

"Geweldige voorstelling!! We gaan het nooit vergeten! 2x de voorstelling zien, is aangeraden." A en K. 

"Iedereen lacht in dezelfde taal, prachtig!" F en A. 

"Mooie ontroerende voorstelling. Je kan zien dat er veel liefde en passie in is gestopt." Y.

"Wat een mooi verhaal, in deze tijd van onzekerheid. Goede verhalen, net of alle vluchtelingen blij moeten zijn, om hier te mogen zijn. Je laat zoveel achter, geur, van jasmijn, vrienden, familie. Het was heel boeiend." R.

"Ik ben samen met mijn kleindochter naar jullie voorstelling geweest. Jullie zijn geen artiesten, geen kunstenaars in artistieke zin. Jullie blinken uit in authenticiteit. Daar ligt jullie kracht. Mijn kleindochter vertelde me na jullie optreden dat ze geleerd had. Achtergronden, culturen, jullie achtergronden. Ze vond het prachtig!

Maar...jullie zijn niet klaar. De eerste moeizame stappen in een vreemd land hebben jullie gezet. De voorstelling gaat echter door. 

En dat vraag ik jullie te doen. Ga door met de voorstelling omdat jullie levensverhalen noodzakelijk zijn verteld te worden! Niet alleen voor jullie maar ook voor "ons" Nederlanders. Dus...tot een volgende keer". P. 

We zijn heel blij om de reacties te lezen en houden u op de hoogte van het vervolg.

Zoals de aankondiging van de voorstellingen Cultuurschok in het Mystiek Theater Enschede was, op 31 oktober en 1 november jl.: 

Sinds maart 2022 zijn de repetities begonnen met zes vrouwen die uit verschillende landen naar Nederland zijn gekomen. Iedere vrouw heeft een eigen reden om in Enschede een nieuw bestaan op de bouwen. 

De voorstellingen bevatten de verhalen van de vrouwen uit hun eigen cultuur en de ontmoeting met de Nederlandse cultuur, zoals bijvoorbeeld: de ontmoeting met de onuitgesproken maar voelbare Nederlandse omgangsvormen in relatie tot de eigen onderlinge manier van omgaan met elkaar.

In veel culturen is het voor vrouwen niet gewoon om op de voorgrond te treden. Dat terwijl zij vaak de spil zijn van het gezin. Door hen een plek te geven op het toneel willen we juist die verhalen zichtbaar maken en hen daarmee een stem en een eigen plek geven.

Het vinden van je eigen plek gaat ook over je eigen verhaal durven vertellen en delen met de wereld, zodat er wederzijds begrip en verbinding kan ontstaan. 

De voorstelling wil een intieme voorstelling zijn, dichtbij de beleving van de vrouwen, soms kwetsbaar, soms uitgelaten, soms indringend in hun vertolking van hun verhalen. 

Waar

Mystiek Theater in Enschede. 

Adres: Rigtersbleek - Zandvoort 10 (zaal 0.11)

7521 BE  Enschede 

Toegang:  5 euro per persoon, 1 euro voor kinderen 

mail naar Carole@carolevanruitenbeek.nl  

Duur voorstelling: ongeveer een uur 

NB :  Dus niet naar het Mystiek Theater bellen of mailen aub. Dit is een zelfstandige productie. 

THEATERREGIE

Toneelstuk
Kindercursus Theater Goor Carole van Ruitenbeek
Grieks Toneelstuk Kunstklas Theater Kottenpark Enschede eindexamenvoorstelling Carole van Ruitenbeek

Regie verenigingen amateurtheater 

Theater is een kunstvorm die live het beste tot zijn recht komt. Een theaterstuk wordt gecreëerd in de voor publiek onzichtbare ruimte. Dan wordt het opgevoerd in het bijzijn van publiek, komt dus naar buiten. Tijd en ruimte krijgen een andere voelbare betekenis. De puzzel die dan gelegd wordt bestaat voor het grootste gedeelte uit het spel van lichamen, tekst, beweging, ruimtegebruik, betekenis en klanken. Samen vormen ze een verhaal, dat op zichzelf staat, de zaal in komt, de toeschouwer beroert, beweegt en later wordt meegenomen naar de buitenwereld. 

Regisseren is het proces begeleiden van spelers, die graag dat verhaal vertellen op de meest eerlijke en emotioneel vrije manier die ze kunnen opdiepen uit zichzelf. Wat betekenen de zinnen, welke rol speel jij in het verhaal, wat is de strekking van het verhaal en nog belangrijker: wat wil dit verhaal vertellen in de wereld? Welke beelden en gevoelens, gedachten en thema's komen voorbij? Dit in vorm zetten, zodat het geheel liefdevol klopt. Ook al gaat het om soms bittere strijd binnen menselijke netwerken, zodat het schuurt en wringt. Of het gaat om het verlangen van een hoofdpersoon, dat steeds wordt gedwarsboomd door de eigen binnenwereld of de buitenwereld. Welke patronen en overtuigingen volgt de hoofdpersoon en stemt daar zijn gedrag op af? Wat maakt dat hij of zij steeds botst, intern of extern? En hoe herkennen wij ons allemaal in welk innerlijk of uiterlijk gevecht dan ook. Dat maakt het theater zo waard om naartoe te gaan, te zitten en de tijdelijke maar zo waardevolle werkelijkheid tot ons door te laten dringen, Zodat we naar buiten gaan met de beelden, de gevoelens, de geraaktheid, het lachen of het huilen om onszelf als mensen. 

Het proces blijft een prachtige manier om te genieten en ons bewust te worden van de mens in al zijn rollen en pogingen tot overleven, of je nu speelt of kijkt. In al zijn pracht, kwetsbaarheid en eigenlijk het niet weten. Het in conflict raken met de wereld, een ander of met zichzelf. In welk verhaal dan ook.

Zo samen met een amateurtheatergroep aan het werk zijn met een liefst goede tekst, maakt het zo waardevol om regelmatig als regisseur te werken. 

We werken samen aan onder andere tekstbegrip, personage-ontwikkeling, emotioneel vrijer worden, lef en durf ontwikkelen, verbeeldingskracht aanspreken, intensiever gebruik van de zintuigen oefenen, en inleving om tot geloofwaardig en authentiek spel te komen. 

Als je meer wilt weten, of je wilt een informatief, open en vrijblijvend gesprek, neem gerust contact op.

Referentie regie

“Op de een of andere manier weet Carole mij en andere spelers zo te regisseren dat er heel snel een sfeer ontstaat waarin we komen tot een open en vrij spel. Alle onnodige ballast, franje en druk, kan ik onder regie van Carole, zowel tijdens het repetitieproces als tijdens de voorstelling, heel goed loslaten. Dan wordt spelen echt genieten en voor ons publiek is het heel fijn om naar te kijken." Angela Reijrink

Geïnteresseerd?
Neem vrijblijvend contact op:

Carole van Ruitenbeek

06 – 28 53 69 56

carole@carolevanruitenbeek.nl